Undersøgelse af tomrummet mellem atomer skal gøre os klogere på glas

Matematikere og kemikere fra Aalborg Universitet modtager sammen mere end seks millioner kroner til et forskningsprojekt, der på sigt kan være med til at skabe nye typer af glas.

Lagt online: 17.05.2021

Matematikere og kemikere på  Aalborg Universitet får nu 6.128.038 kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond, der skal bruges til af undersøge strukturen i glasmaterialer. Helt specifikt skal forskerne undersøge størrelsen og strukturen af de områder, hvor der ikke er atomer.

Projektet er grundlagsskabende forskning, og målet er derfor at skabe nye indsigter, der kan bruges i videre forskning. Perspektiverne er dermed også potentielt store. På den lange bane vil projektets forståelse af glasmaterialers frie volumen potentielt kunne anvendes til at designe nye materialer til brug i et væld af sammenhænge.

Forskningsprojektet hedder Deciphering Nanoporosity of Amorphous Materials using Topological Data Analysis og løber fra september 2021 til februar 2026.

Projektdeltagerne er professor Morten Mattrup Smedskjær fra Institut for Kemi og Biovidenskab og lektorerne Lisbeth Fajstrup og Christophe Biscio fra Institut for Matematiske Fag.

Læs pressemeddelelse om forskningsprojektet

Christophe Biscio